bron: Prinsenhof Delft

Tussen twee werelddelen in, wacht het verlangen van een oceaan




Hedendaagse Nederlands-Indische en Molukse beeldende kunst
In Museum Nusantara, Stedelijk Museum Het Prinsenhof en World Art Delft.
Van 28 april tot en met 3 augustus 2003
Satu rasa dua kematian                    
Satu kasih dua kesetian
Antara benua dan benua
Tertunggu rindu samudra

Eén gevoel twee soorten dood
Eén liefde twee soorten trouw
Tussen twee werelddelen in
Wacht het verlangen van een oceaan  

                    (Sitor Situmorang)

Van 28 april tot en met 3 augustus 2003 is in drie Delftse instellingen, World Art Delft, Stedelijk Museum Het Prinsenhof en Museum Nusantara, de tentoonstellingTussen twee werelddelen in, wacht het verlangen van een oceaan, te zien. Deze tentoonstelling toont hedendaagse beeldende kunst, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken en keramiek, van Nederlands-Indische en Molukse kunstenaars. In het leven en werk van deze kunstenaars zijn de Nederlandse normen en waarden vermengd met hun Indische achtergrond. De tentoonstelling gaat in op de vraag op welke manier de Indische, Molukse en de Nederlandse cultuur in de kunstwerken is terug te zien. Bestaat er bij de kunstenaars een verlangen om de oceaan tussen twee werelddelen te overbruggen? Is er een aantoonbare vermenging van de westerse en oosterse cultuur, hoe vindt dat plaats en wat weegt zwaarder?

In de tentoonstelling kunnen bezoekers ontdekken of datgene wat als typisch Indisch kan worden bestempeld in de kunst herkenbaar blijft of verdwijnt in de melting pot van interculturele uitwisselingen die op dit moment in Nederland en de rest van de wereld plaatsvindt. De tentoonstelling is daarom zeer interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in cultuurverschuivingen en hedendaagse beeldende kunst.

De tentoonstelling is een initiatief van Dees Goosen, beeldend kunstenaar en gastconservator, en Johanna Jacobs, kunsthistoricus, van de 'Stichting Tussen twee werelddelen in, wacht het verlangen van een oceaan'.

De deelnemende kunstenaars zijn:
Hugo Bausch, Fred Benjamins, Maureen Birney, Miranda Birney, Joyce Bloem, Edith Bons, Hans Budding, Wim Caus, Peter van Dongen, Otto van Eersel, Sias Fanoembi, Dees Goosen, Charles Jansen, Leanne Lawalate, Loemamoli, Dirk Oeghoede, Merapi Obermayer, Timothy Mahler, Eddy Manuhutu, Ben Manusama, Henk Mual, Paula la Peau, Juni Pattimahu Kusumanto, Boetje Pattirane, Jan Radersma, Beatrijs van Rheeden, Nicolaas Ririmasse, Patty Schilder, Richard Smeets, Dodog Soeseno, Esther Stasse, Myrna Stolk, Ardy Strüwer, Saskia Vermeesch, en Jan Wessendorp.

 



 

 

Copyright © 2013-2024 - Juni PKusumanto

Alle rechten voorbehouden